Kattsand & kattströ

Kattsand och kattströ billigt på nätet ✓ Här hittar du kattlådor, kattsand, kattspadar och andra kattrelaterade produkter ✓ Aktivera din kisse med en kattleksak, klösmöbel eller en godisgömma ✓ Klumpbildande, icke klumpbildande, kristall och silikatströ samt ekologisk kattsand ✓ Kattsand från varumärken som Tigerino, Golden Grey, Cat and Clean, Greenwoods, Catsan och Extreme Classic ✓ Ge din katt en ny och smart kattlåda ✓ Enkelt och snabbt på nätet

 
Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10next pagelast page
Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10next pagelast page
 

Kattsand och kattströ till din katt

Att bli kattägare kan vara en stor omställning i livet. Har du aldrig tidigare haft ett husdjur finns det massor att tänka på för att allt ska bli bra redan från början. Det finns faktiskt många likheter mellan att skaffa ett husdjur och att bli förälder. I båda fallen handlar det i alla fall om att ta på sig ansvaret för en levande varelse, och se till att den får ett så bra liv som möjligt. Och vare sig det handlar om ett barn, en hund eller en katt kan man givetvis inte gardera sig mot allt som kan hända, men man kan göra mycket både för att skydda och att ge en bra start på livet. Kärlek och uppfostran är förstås viktigt både när det gäller djur och människor.

Förbereda hemmet inför nya familjemedlemmen

Att vänta på den nya familjemedlemmen innebär också en tid av förberedelser då man skaffar alla de där sakerna som är nödvändiga att ha när den lilla kommer till sitt nya hem. När du skaffar katt har du förstås också haft en hel del funderingar inför köpet. Det gäller ju att välja rätt katt med tanke på vilken typ av sällskap du vill ha, och vilket jobb du är beredd att lägga ner. Visst är alla katter individer och man kan inte veta i förväg exakt hur en katt kommer att bli. Men, olika kattraser har olika särdrag, både då det gäller utseende och temperament, så att man kan åtminstone välja en kattras som generellt har ett lugnare eller livligare sätt, beroende på vad man vill ha. Man brukar, till exempel, säga att katter av mer kompakt byggda raser är lugnare än långa, smala katter. Sen finns också mer utpräglade skillnader mellan de olika raserna.

Inköp av kattlåda och kattsand

När du har valt din kattras, och hittat en lämplig kattunge blir det några veckors väntan innan den lilla får flytta hem till dig. En kattunge bör inte lämna mamman förrän tidigast vid tolv veckors ålder. Under väntetiden är det lämpligt att skaffa hem de viktigaste sakerna, det där som kattungen behöver ha redan från början. Det allra viktigaste att ha redo är en kattoalett. Det vill säga en kattlåda och kattsand. De flesta kattungar kan faktiskt gå på lådan redan vid tolv veckors ålder, och då är det förstås viktigt att det finns en låda på plats, så att den hittar sin toalettplats direkt. Det finns flera olika modeller av kattlådor på marknaden och det är kanske inte alltid så lätt att välja rätt. En del lådor har ett lock, eller en huv, som gör att de får vara ifred när de går på toa. Många katter gillar att kunna dra sig undan, men det finns också de som hellre går på en öppen låda. Du får också väga in vilken typ av låda du trivs bäst med eftersom det är du som ska göra rent den varje dag. En del lådor har delad botten så att det våta ströet trillar ner i en undre låda när katten krafsar. Denna undre låda behöver du bara spola ren någon gång i veckan, i den övre blir det bara bajs kvar, som du enkelt plockar bort. Alla kattlådor som säljs fungerar egentligen bra, så det är mer en fråga om tycke och smak vilken du väljer till din katt.

Men för att kattlådan ska fungera bra måste den också innehålla bra kattsand. Att komma in i en djurbutik för att köpa kattsand för första gången kan vara en överväldigande upplevelse. Det finns massor av olika sorter av kattsand, och man måste ta ställning till både pris, material och storlek, innan man ens sett hur innehållet ser ut. Därför kan det vara bra att läsa på lite om kattsand innan man ger sig ut i butikerna. Det du vill ha ut av en bra kattsand är att den absorberar bra, att den är damm- och luktfri och att den täcker allt i lådan. Dessutom måste just din katt gilla sanden, eftersom en missnöjd katt gärna utför små olyckor på andra ställen. Har du ännu inte fått hem din katt kan du förstås inte veta vad den tycker, men om du köper en så bra sand som möjligt är det stor chans att den accepteras av katten. Annars får du byta sand till nästa gång.

Kattsand i olika prisklasser och funktion

Kattsand är en förbrukningsvara som används hela kattens livstid och som kostar en hel del om ser över tid. Så även om man naturligtvis vill ge sin katt det bästa måste man också väga in priset. Man vill alltså gärna hitta en så bra kattsand som möjligt till ett hyfsat lågt pris. Kattsand kan bestå av olika material. Lera är den vanligaste ingrediensen, men man använder också pappersmassa, kisel och majsprodukter för att framställa kattsand. Till vissa sorter använder man dofttillsatser, och till andra koncentrerar man sig på att få dem dammfria. En del fabrikat av kattsand kräver bara att du plockar bort fasta klumpar ur lådan, medan du måste rensa bort både avföring och urin regelbundet från andra sorter. Detta är förstås viktigt att ta med i beräkningen när du ska välja kattsand. När man har testat kattsand har man märkt att katterna som deltar i testet ofta hittar en favoritsand, men också att katter är olika och väljer olika favoriter.

Kattsand till kattungar

När du köper kattsand till den lilla kattungen kan det vara bra att välja en sand som inte klumpar. Detta för att den klumpande sanden har tillsatser av lim för att den ska kunna bilda klumpar. Små kattungar är ju ofta nyfikna och har en tendens att vilja smaka på saker och ting och då ät kattsand med limtillsats inte så bra för magen. När kattungen blir större eller så snart du märker att den inte smakar på sanden kan du gå över till klumpande sand, som är betydligt lättare att hantera. Den viktigaste faktorn när det gäller att välja kattsand är alltså vad katten själv tycker. En klumpande kattsand med bra odörkontroll och som katten gillar är den bästa kattsanden, oavsett vad den heter eller vem som tillverkar.