Kattmat & kattfoder

Kattmat och kattfoder billigt på nätet ✓ Här hittar du torrfoder och våtfoder från varumärken som Hill's Science Plan, Royal Canin, Acana, Bozita, Applaws, FourFriends, NutriOne, Gourmet och Mjau ✓ Aktivera din kisse med en kattleksak, klösträd eller en godisgömma ✓ Din katts näringsbehov varierar, beroende på ålder, ras, hälsa och möjlighet till motion

 
Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10next pagelast page
Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10next pagelast page
 

Välja kattmat och kattfoder

Hunden är människans bästa vän sägs det. Men de flesta kattägare menar nog att det är katten som är den bästa vännen. Vi brukar ju till och med själva dela in oss i kattmänniskor och hundmänniskor och det betyder förstås att en hundmänniska har sin bästa vän i en hund och kattmänniskan sin i katten. Vi är olika och väljer själva våra bästa vänner helt enkelt. Det betyder att vi också väljer katt eller hund utifrån åra egna förutsättningar och önskemål. Man kan givetvis inte välja individ, men den som vill ha en lugn katt väljer en kattras där individerna brukar vara lugna. Man brukar säga att kompakta kattraser generellt sett är lugnare medan katter som är längre och smalare oftast är livligare. På så sätt kan man genom att välja ras på sin katt se till att man får en katt som har de bästa förutsättningar att passa ens egen livsstil. Och på samma sätt är det förstås med hundar. Den som vill jobba med sin hund och är beredd att ge den mycket träning och motion väljer kanske en brukshund, eller en jakthund, medan den som mest vill ha sällskap väljer en sällskapshund med lugnare temperament.

Oavsett om vi gillar hundar eller katter tar vi på oss samma ansvar för en annan levande varelse när vi skaffar ett djur. vi har också en önskan om att ge denna livskamrat ett så bra liv som möjligt. Ett bra liv för en katt betyder inte att de måste ha en massa fina leksaker och en lyxig kattkorg. En katt är tämligen nöjd om den får en kattlåda, kärlek och omsorg och så förstås den kattmat den behöver. Katter är nyfikna och lekfulla djur, men det behövs inte några avancerade och dyra leksaker för att roa katten. Den kan ha lika skoj med en enkel boll i ett snöre, eller till och med en papperstuss som binds fast så att man kan leka med den. Även om det finns massor av bra leksaker för katter kan katten fortfarande ha lika kul med de leksaker man ofta gjorde till katterna förr.

När det gäller maten har det dock hänt en del sedan katter mest var avsedda att fånga råttor och möss på gården. Ladugårdskatten fick ofta nöja sig med det den kunde fånga, och fick kanske ett fat mjölk då och då. Idag vet vi att katter, precis som hundar och vi människor, behöver näringsriktig mat för att må bra. Ett fat mjölk och en överbliven fisk är inte längre kattmat och tur är väl det. De flesta ger nog torrfoder till katten. Det finns massor av olika märken och det kan vara svårt att veta vilken kattmat man ska ge sin katt. Priserna varierar kraftigt och kostnaden för en årsförbrukning av torrfoder för en katt kan variera från drygt 300 kr till nästan det tiodubbla, 3000 kr. Ofta sägs att man får vad man betalar för och då borde man kanske välja det dyraste fodret för att vara säker på att katten får all den näring den behöver? Men riktigt så enkelt är det inte. Den allra billigaste kattmaten innehåller oftast inte tillräckligt mycket av de viktiga näringsämnena, som protein. Katten är ju ett rovdjur och behöver mat med högt proteininnehåll. Det går bra att ge katten billigare kattmat, och kanske komplettera med lite fisk och kött ibland för att höja proteinhalten. Forskare säger att om katten gillar maten och är frisk och sund, behöver man inte lägga en förmögenhet på en annan kattmat för att den visar bättre värden.

Förnuft kan vara ett bra vapen att ta till när man ska försöka hitta den bästa kattmaten. Det är ju katten som ska äta maten, och en mat den gillar är förstås den du ska välja. Om katten tycker om maten, om den är frisk och pälsen har fin lyster är maten bra för din katt. Även om det handlar om en billigare kattmat, med lägre näringsinnehåll, så finns det andra faktorer som är ett större hot mot kattens hälsa än maten. Övervikt och för lite motion är, till exempel, betydligt värre än ett billigt kattfoder. Oavsett vilken kattmat du väljer är det viktigt att inte ge för mycket och se till att katten inte blir överviktig.

Du kan köpa torrfoder och våtfoder till katter i vanliga mataffärer och i speciella djurbutiker. Även hos veterinären kan man ibland köpa kattmat. Eftersom de olika butikerna för utvalda märken av kattmat kommer du förmodligen att få olika råd om du ber om hjälp med vilken mat du ska välja. Du får heller inte tillgång till hela det breda sortimentet ute i butikerna eftersom det är få som säljer kattmat av alla varumärken. Vill du kunna välja ur hela sortimentet är det bästa att titta här på nätet. Här finner du alla märken av kattmat, och du kan jämföra både priser och innehåll. Här har du verkligen chansen att hitta den kattmat som passar din katt och din plånbok. Du kan välja mat, och du kan jämföra priser. Handla kattmaten där du får den till bästa priset och välj den mat som du anser ger din katt vad den behöver. Och lyssna självklart på katten själv.

Det finns några punkter som kan vara bra att tänka på när du väljer mat till din katt: Välj kattmat med hög kötthalt. Byt inte kattmat för ofta. Köp kattmat som är anpassad för just din katt (kattunge, livlig, lugn, gammal katt osv). Ge inte katten matrester. Gör inte egen kattmat. Det kan löna sig att köpa kattmaten på nätet. Om katten inte tycker om maten eller om du av någon anledning inte är nöjd med den ska du givetvis byta foder, men byt inte i onödan eftersom katten kan få problem med magen om det blir många eller stora omställningar i kosten. Letar du inte efter kattmat så finns även mängder av produkter som kattlådor, katthalsband, klösträd, vattenfontäner och kattselar.